Vid eldning i den öppna spisen

Generellt så fungerar det på samma sätt att elda i öppna spisen i vår fastighet som det gör att elda i spisen på landstället.

För att undvika rökgaser i lägenheten och trapphuset rekommenderar vi att man införskaffar en eldrist till sin öppna spis. Det är ett galler som håller upp veden och ökar luftcirkulationen i spisen. En eldrist kan köpas hos välsorterade järnhandlare.

Förberedelser

  • Öppna spjället i den öppna spisen.
  • Öppna tilluftsventilerna i de andra rummen och ställ helst ett fönster på glänt i något annat rum för bättre drag.
  • Stäng fönster och balkongdörren i vardagsrummet.
  • Stäng badrumsdörren.

Ved

  • Det är endast tillåtet att använda ved vid eldning. Veden ska vara torr då fuktig ved orsakar tjära i rökkanalen. Det är inte tillåtet att använda tryckimpregnerat virke.
  • Det är INTE tillåtet att använda grillkol, briketter och tändvätska eller liknande!
  • Lägg inte in för mycket ved åt gången, börja med lite ved för att få upp värmen i skorstenen.
  • Använd max 3 kg ved i timmen och elda ej längre än 3-4 timmar.
  • När elden slocknar är det lämpligt att lämna ett fönster lite på glänt i köket/sovrummet så att det kommer in frisk luft den vägen.

Askan

  • Hantera askan säkert! Tänk på att det kan finnas glöd i askan mer än 24h efter att elden har slocknat!
  • Lägg askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock och placera på ett obrännbart underlag.

Stäng spjället när elden har slocknat

OBS! När du inte eldar i öppna spisen och elden har slocknat helt, håll spjället stängt för att få bästa möjliga ventilation i badrum och kök!

Bild på öppet och stängt spjäll i öppna spisen.

Länkar