Vid eldning i den öppna spisen
Generellt så fungerar det på samma sätt att elda i öppna spisen i vår fastighet som det gör att elda i spisen på landstället.
För att undvika rökgaser i lägenheten och trapphuset rekommenderar vi att man införskaffar en eldrist till sin öppna spis. Det är ett galler som håller upp veden och ökar luftcirkulationen i spisen. En eldrist kan köpas hos välsorterade järnhandlare.
Förberedelser
- Öppna spjället i den öppna spisen.
- Öppna tilluftsventilerna i de andra rummen och ställ helst ett fönster på glänt i något annat rum för bättre drag.
- Stäng fönster och balkongdörren i vardagsrummet.
- Stäng badrumsdörren.
Ved
- Det är endast tillåtet att använda ved vid eldning. Veden ska vara torr då fuktig ved orsakar tjära i rökkanalen. Det är inte tillåtet att använda tryckimpregnerat virke.
- Det är INTE tillåtet att använda grillkol, briketter och tändvätska eller liknande!
- Lägg inte in för mycket ved åt gången, börja med lite ved för att få upp värmen i skorstenen.
- Använd max 3 kg ved i timmen och elda ej längre än 3-4 timmar.
- När elden slocknar är det lämpligt att lämna ett fönster lite på glänt i köket/sovrummet så att det kommer in frisk luft den vägen.
Askan
- Hantera askan säkert! Tänk på att det kan finnas glöd i askan mer än 24h efter att elden har slocknat!
- Lägg askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock och placera på ett obrännbart underlag.
Stäng spjället när elden har slocknat
OBS! När du inte eldar i öppna spisen och elden har slocknat helt, håll spjället stängt för att få bästa möjliga ventilation i badrum och kök!
- Bild på öppet och stängt spjäll (pdf, 420 kB)